Popis postova po redoslijedu

16 ožujka 2022

Nova putovanja

 Prošle godine u kolovozu mjesecu odlučili smo posjetiti naše rođake iz Đakova, ujedno i jako dobre prijatelje. Vrijeme je bilo super i nije bilo problema da to ne učinimo. Zvali su nas nekoliko puta jer su bili na godišnjem odmoru, pa da se malo družimo i napričamo .  Krenuli smo iz Varaždina dovoljno rano da izbjegnemo vrućinu u podne. Oko 11 h već smo bili u Đakovu.


 Oni su nas jedva dočekali jer su za dva popodne rezervirali ručak za sve u jednom restoranu u Boroviku na obali jezera. Prekrasna priroda i lijepi restoran na otvorenom. Ručak je bio za prste polizati. Ipak najviše me se dojmila priroda i šetnja oko jezera. Dugo nismo toliko hodali jer je bilo vrijeme korone. Očito ljudi izbjegavaju veća druženja. Mi smo prošle godine obavili sva cijepljenja.  Jako smo se pazili i bili smo disciplinirani što se nošenja maski tiče. Isto su napravili i naši rođaci. Tko zna kada ćemo se opet vidjeti, rekli smo svi zajedno, ajde da malo razgledamo okolicu Đakova. A u samom Đakovu ima se što za vidjeti. Naravno najljepše je samo središte grada, trg na kojem se nalazi poznata katedrala koju svrstavaju među najljepše u Europi. Tu je katedralu dao sagraditi naš poznati biskup Josip Juraj Štrosmajer. Nevjerojatno kakovo je to zdanje. I ranije sam bila u katedrali , ali uvijek me iznenadi kako je lijepa izvana i iznutra. Nevjerojatno, ali je istinito da je nekada davno katedrala doživjela požar i bila je jako oštećena . Ipak velikim trudom uspjeli su je spasiti. Prava je atrakcija za turiste isto i kao poznata ergela lipicanaca koju smo također posjetili.                                         Zahvaljujući našem raspoloženom rođaku Ivici naš je izlet toga dana produžen na Vukovar . U Vukovaru smo svakako posjetili poznati toranj iz rata, htjeli smo pogledati panoramu Vukovara iz ponosa Hrvatske još iz domovinskog rata.


Nikad ne ću zaboraviti taj dan. Dodirnuli smo zastavu Hrvatske sa vrha tornja ! Nezaboravno ! Poslije vukovarskog tornja otišli smo drugi dan u Ilok u posjetu iločkim vinogradima. Uz put redala su se nepregledna polja vinograda i suncokreta. Predivno nam je bilo u iločkim podrumima
. Tamo smo i ručali.  Prekrasna je naša Slavonija, samo nam se činila malo pusta. Mnoge kuće vidjeli smo napuštene. To nas je jako rastužilo. 

Nema komentara:

Objavi komentar